
Autoverzekeraars weigeren niet alleen ouderen, ze rekenen ook een hogere premie voor de autoverzekering. Bij 57 procent van de verzekeraars gaat de premie omhoog nadat een bepaalde leeftijd is bereikt. Deze leeftijdgrens wisselt per verzekeraar. Bij 43 procent van de onderzochte verzekeraars blijft de premie hetzelfde, ook wanneer de verzekerde ouder dan 65 jaar is.
Welke autoverzekeraars hebben geen leeftijdsgrens
Van de 37 onderzochte autoverzekeraars hanteren zes verzekeraars (ABN AMRO, Bruns ten Brink, Delta Lloyd, OHRA, Inshared en ZLM) geen leeftijdsgrens voor acceptatie en betalen ouderen geen hogere premie voor de verzekering van hun auto.
Ouderen vaker geaccepteerd maar tegen hogere premie
In vergelijking met vorig jaar hebben ABN AMRO, Bruns ten Brink en ING het beleid versoepeld. Zij accepteren voortaan iedereen. ING hanteert echter wel een premieverhoging na 65 jaar. Onna-onna heeft het beleid veranderd en accepteert ouderen boven de 75 jaar niet meer. Terwijl deze autoverzekeraar vorig jaar nog iedereen accepteerde. Bovendien moeten klanten van Onna-onna een hogere premie betalen na hun 70ste.
“Onder autoverzekeraars is een trend aan de gang waarbij zij steeds minder vaak ouderen weigeren maar daar tegenover staat dat ze hogere premies vragen. Dit past in een bredere trend waarbij verzekeraars steeds specifieker hun premies bepalen. Zo wordt de premie steeds verfijnder gebaseerd op postcode en leeftijd van de bestuurder,” licht Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl toe. Hij raadt ouderen die geconfronteerd worden met premieverhogingen vanwege leeftijd aan een vergelijking te maken en over te stappen naar voordeligere verzekeraars. (Bron: Persbericht Verzekeringssite.nl)